BIOGRAFI

Myrbein startade som en trio 1977 i Östersund, Jämtland av Anders Lönnkvist, trummor, Johan von Sydow, bas och Bo Lindberg, gitarr & keyboard. Efter en obligatorisk hårdrockperiod började bandet spela covers av King Crimson, 801, etc ("Larks´ tounges in Aspic part II", "East of Asteroid", "Diamond Head" ...). Henry Cow och de svenska grupperna Wasa Express och Samla Mammas Manna var andra band som inspirerade Myrbein. Det följande året började gruppen komponera egna låtar ("Pucko vinner", "I helvitt förstår du" ...) i en humoristisk och avantgardistisk stil. Samma år gjorde den lokala radiostationen (Radio Jämtland) ett halvtimmes program om Myrbein och deras musik.

1979 anslöt sig Mats Krouthén, keyboard, röst & klarinett till gruppen. I november spelades en konsert in i Sporthallen, Östersund som sedan sändes i "Tonkraft" (Sveriges Radio P3). Bandet hade nu utvecklat sin experimentella stil på den lokala scenen med ett självironiskt och humoristiskt framförande.

1980 spelade Myrbein tre gånger i Stockholm (Musikverket, Brygghuset & Kulturhuset). De hade även en konsert i Sundsvall tillsammans med ett systerband, punkbandet Shit Kids, och de båda deltog i en sommarfestival i Tranås. Under året komponerade Myrbein många nya låtar, ofta som ett resultat av en kollektiv process. Det resulterade i en självproducerad LP, "Myrornas krig" (1000 ex) som släpptes i februari 1981 och som följdes av en kort turné i Sverige (Stockholm, Borås, Eskilstuna, Strömsund & Östersund). Efter turnén fortsatte de att repetera i några månader, men under sommaren så somnade bandet in.

Myrbein, som betyder "myrben" på den lokala dialekten "jamtska", hade en återförening vid jul 1985 där de spelade på en lokal ANC-aid konsert i Östersund. 1993 återutgavs LP´n "Myrornas krig" på CD, och i samband med det så spelade bandet in en cover på King Crimsons "Larks´ tounges in Aspic part II", som ett bonusspår.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång